TV Box
Статии и новини
Остров Сокотра
Извънземен пейзаж тук, на Земята
Дата: 12.04.2014 г.Остров Сокотра
Остров Сокотра е част от едноименната островна група в Индийския океан, която официално е причислена към територията на Република Йемен, но от чисто историко-географска гледна точка са част от Африка. Преди милиони години островът се отделя от континента и този процес поражда появата на уникални растителни видове. Най-популярният е т. нар. Драконово дърво, описано още в края на 19-ти век.

Сокотра е най-големият остров в архипелага с площ от 3625 km², а заобикалящите го малки островчета добавят още малко повече от 150 km² към общата площ. На дължина Сокотра е 132 км и само 49 на широчина. Той се намира на около 350 километра от Арабския полуостров, но е по-близо до Африканския рог, поради което и Сомалия предявява искания към територията. До 2004 година Сокотра е част от йеменската област Адан, но днес е причислен към областта Хадрамаут, която е много по-близо до островната група.

Сокотра, "остров на блаженството" в превод от санскрит, наистина прилича на неземен терен, поради което е едно от най-интересните места на Земята. Около една трета от флората на острова е уникална по вида си и може да бъде видяна само тук! Въпреки близостта си до 2 континента, островът е доста изолиран. Да се стигне до него по море се оказва сложна задача поради няколко причини - 2 продължителни дъждовни сезона през годината, липса на пристанище и удобно място за хвърляне на котва, процъфтяващото пиратство в региона. Пътуването по въздух също не е много просто и е най-вече въпрос на собствена организация.

Архипелагът Сокотра се дели на 2 административни области - Хадибо и Калансия. Населението на цялата островна група е 70,000 души, като повечето от тях обитават главния остров и столицата Хадибо. Поради изолацията на острова древният език на населението се е запазил, но свободно се говорят арабски и местният диалект. Докато Йемен и съседите й се превръщат в все по-немирни територии, Сокотра е спокойно и сякаш забравено място.

Остров Сокотра
Остров Сокотра
Остров Сокотра
Остров Сокотра
Остров Сокотра