TV Box
Статии и новини
Най-големият басейн в света
Изкуствено създадената лагуна се намира в Чили
Дата: 06.06.2013 г.Най-големият басейн в света
Обикновено, когато чуем думата "басейн", си представяме определени размери, които все пак са ограничени. Е, вече можем да надхвърлим представите си, защото най-големият басейн в света е с дължина над 1 километър! Басейнът представлява изкуствено създадена лагуна, която се намира в курорта Сан Алфонсо дел Мар в Чили. Съоръжението е построено на брега на Тихия океан, на 100 километра западно от град Сантяго. Толкова е близо до океана, че къпейки се в басейна имате чувството, че сте в открито море.

Най-големият басейн в света
Басейнът е запълнен с кристално чиста вода и предлага различни дълбочини, някои подходящи дори за моторни лодки, да не говорим за най-разнообразни водни спортове. Дължината му е над един километър и заема площ от 8 хектара (равно на 80 декара), а лагуната побира средно 250 хиляди кубически метра вода. За да се ориентирате по-лесно, представете си сборът на около 6000 стандартни басейна. Температурата на водата се поддържа на 26 градуса, което е с 9 градуса повече от температурата на океанската вода, която определено не е подходяща за всеки.

Най-големият басейн в света
Идеята за създаването на това уникално съоръжение се е зародила още през 1997 година, когато чилийският архитект и дизайнер Фернандо Фишман се заема с изграждането на този революционен комплекс. Мотивацията за създаването му е самият Тихи океан, а решението за строителството на басейна е взето поради множеството акули, обитаващи водите в близост до бреговата ивица. Друга основателна причина е голямата степен на замърсяване на водата в района. Като направим сравнение с примамливата, спокойна и кристална вода в басейна, едва ли има колебание къде да се топнем. Около басейна има озеленени площи, пясъчни сектори, много шезлонги и най-разнообразни възможности за забавление както за възрастни, така и за деца.

Най-големият басейн в света
Съвсем логично, гигантският басейн е вписан в Книгата за рекордите на Гинес. Цената на строителството на обекта е 1,5 милиарда долара. В близко бъдеще обаче първото място може да заеме друг подобен обект. Компанията, построила басейна в Чили, планира строителството на нова по-голяма лагуна в пустинята до египетския курорт Шарм ел-Шейх.

Най-големият басейн в света
Най-големият басейн в света
Най-големият басейн в света
Най-големият басейн в света