TV Box
Статии и новини
Градове в облаците
Петте града с най-висока надморска височина в света
Дата: 17.01.2013 г.Градове в облаците
1. Ла Ринконада, Перу (5,099 метра)
С население от около 30,000 души, през 2003 г. Ла Ринконада официално е признат от National Geographic за най-високо разположения град в света. Намира се в перуанските Анди и става все по-населен, въпреки недобрите условия за живот. Вероятно това се дължи на златната мина в близост. Добивът на злато е основен поминък на населението на Ла Ринконада. Въпреки доходоносната индустия, в града все още няма канализация и водопровод, а повечето улици дори не са покрити с настилка. В комбинация с химическите процеси при добива на злато, това прави животът тук дори опасен. За да стигнеш до Ла Ринконада са нужди доста часове изтощителен път с автобус по разбити пътища и стръмни върхове. Смята се, че хората отдавна да са напуснали града, ако не са били открити залежите на злато. Любопитен факт е, че корпорацията собственик на мината работи на следния принцип – всеки нает работник се труди без заплащане в продължение на 30 дни, а на 31-вия ден му е позволено да си тръгне от мината с толкова руда, колкото може да носи на раменете си. Друг е въпросът обаче колко и дали има златни жилки в нея. Въпрос на късмет!

Градове в облаците
2. Уенкуан, Китай (5,019 метра)
Уенкуан е най-високо разположения град в света, записан в книгата с рекорди на Гинес. Всъщност, Уенкуан не е точно град, а представлява изключително слабо населено място не само според китайските стандарти. Намира се в провинция Кингай, съвсем близо до Национална магистрала 105, водеща към Тибет. Планината се казва Тангула и е център на платото Кингай-Тибет. Районът е много слабо населен и много посетители на Уенкуан го описват просто като сбор от няколко сгради. Мястото не представлява особена туристическа дестинация. Данни сочат, че в района на Уенкуан има топли минерални извори. В превод името Уенкуан значи точно това.

Градове в облаците
3. Ел Агилар, Аржентина (4,895 метра)
Ел Агилар се намира в Хухуй, една от 23-те провинции на Република Аржентина. Провинцията е разположена в северната част на страната, обхващаща едни от най-високите части на Андите. Освен големия брой туристически атракции, Аржентина може да се похвали и с едно от най-високо разположените, постоянно обитавани селища в света. Населението е малко над 3,000 души, но постоянно се мени. Основният поминък тук се осигурява от голяма мина, носеща приходи на цялата страна. Като цяло, тази част на Андите е богата на олово, цинк и сребро. Мините в цяла Аржентина, не само в Ел Агилар, са оборудвани по световните стандарти и нареждат страната сред водещите износители на метали.

Градове в облаците
4. Колкечака, Боливия (4,692 метра)
Част от високите Анди се намират на територията и на друга южноамериканска държава – Боливия. Колкечака е най-високият град в страната и четвърти в световен мащаб, разположен в южната част на Боливия. Населението му е под 2,000 души, които се занимават с животновъдство. Хората в Колкечака живеят бедно, отдалечени от развитите части на Боливия. В превод градът означава „сребърен мост“, което по всяка вероятно идва от добива на сребърен хлорид в района.

Градове в облаците
5. Укдунгле, Индия (4,659 метра)
Укдунгле се намира в най-северния индийски щат Джаму и Кащмир, на около 36-7 километра от границата с Тибет. Селището е не само сред най-високите в света, но и най-високо разположеното населено място в Индия. Разстоянието от Укдунгле до столицата Ню Делхи е 473 километра. На около 35 километра се намира най-близката железопътна станция, а до самото селище води труден планински път. Много хора едва ли са чували за Укдунгле, но в съседство се намират две популярни места – обсерваторията в Ханле с най-високо разположените астрономически телескопи в света и спорната зона Демчок между Индия, Китай и Тибет.