Статии и новини
Топ 12 на невероятно евтини райски кътчета по света
(част I)
Дата: 09.03.2015 г.И не, раят не е само на плажа!
Всеки човек има моменти, в които му се иска изведнъж да се пренесе на някое красиво, магнетично кътче, където да се излежава на плажа, да кара ски, да разглежда забележителности, да се любува на различната култура. Да, всички искаме да пътуваме по такива места, но често се изправяме пред основния проблем – разходите по мечтаната ваканция. Затова ние ви представяме класацията на журналиста Джон Маршал на няколко от най-интересните места в различни краища на света, където може да прекарате незабравими мигове с малък бюджет или пък защо не да се установите за постоянно. Журналистът поставя в тази класация и един български град (ще разберете в част II).

Топ 12 на невероятно евтини райски кътчета по света
1. Аваруа, Островите Кук
Къде се намират: Островите Кук технически са част от Нова Зенландия, но се намират на повече от 2000 мили североизточно от нея, в средата на Южния Пасифик. Аваруа е столицата на групата острови и се намира на о. Раротонга.
Защо трябва да посетите това място: Тук има тропически плажове като тези на Хавай или Таити. Дори мястото, където ще се настаните, няма да е това, с което сте свикнали. Просто едно различно място!
Други любопитни факти: Жителите на Аваруа са предимно полинезийски наследници. Имайки предвид девствената красота на островите Кук, домакините са много естествени и туризмът тук не е достигнал до изключително комерсиализираното си ниво. Тук посрещат едва около 100,000 души годишно. Само сравнете с Хавай, където на година пристигат около 8 милиона туристи.
Какво може да правите: да наблюдавате китове, да карате колело, да се гмуркате, да забравите за градското си жилище и среда.
Да се отбележи: Чужденците не могат да закупят земя или жилище на острова. Официален жител, закупил такова обаче, може да го изплаща до 60 години. Ако ви хареса това място и искате да се установите в собствен дом, ще се наложи да станете пълноправен гражданин или да получите специално разрешение.Топ 12 на невероятно евтини райски кътчета по света
Dimitris Sp/Flickr
2. Чески Крумлов, Чехия
Къде се намира: в бохемския район на Република Чехия
Защо трябва да посетите това място: В Чески Крумлов има огромен замък, калдъръмени улички и постоянното усещане за Средновековието, което има своята кулминация в летния празник на слънцестоенето, който много прилича на ренесансов панаир, наричайки се Фестивал на петолистната роза. Той включва различни състезания, фойерверки и изпълнения с кокили. Изненадващо, в това прекрасно градче може да наемете апартамент за около 13 долара на ден, а за 3-степенно меню за двама ще отделите едва 20 долара.
Други любопитни факти: това е малко градче, населено предимно от чехи, чийто корени датират векове назад.
Какво може да правите: Изживейте своите тип „Игра на тронове” фантазии и се спуснете с лодка по Вълтава, която е весела и игрива река.
Да се отбележи: Опитайте се да общувате на чешки.Топ 12 на невероятно евтини райски кътчета по света
Matyas Rehak/Shuttershock
3. о. Тонсай, Камбоджа
Къде се намира: Това е малък остров (името му се превежда „заешки остров”), намиращ се в южна Камбоджа на около 5 км от континенталния град Кеп.
Защо трябва да посетите това място: Това е рай в джунглата, където може да наемете бунгало до плажа за по-малко от 6 долара за нощувка.
Други любопитни факти: Островът е почти необитаем, като малката популация се състои от рибари и техните семейства.
Какво може да правите: Релаксирайте на плажа или се разходете (внимателно!) из гъстите гори, където може да откриете много красиви пещери. Посетете пазара за раци, където ще ви сготвят местни специалитети пред очите ви за смешни пари.
Да се отбележи: Това не е чист тропически остров, където да лежите под чадъра на поддържан плаж. Често неопитомените плажове на острова са „украсени” от множество полудели жаби или своенравни селскостопански животни. Е, някои туристи считат това за изключително забавно!Топ 12 на невероятно евтини райски кътчета по света
Ismael Alonso/Flickr
4. Гуанахуато, Мексико
Къде се намира: В централната част на Мексико.
Защо трябва да посетите това място: Това е страхотен, културен град. Някои биха го нарекли Бруклин-а на Мексико. Освен това, тук може да наемете апартамент за около 6 долара на ден, да пиете бира за около долар, а билетът за кино струва едва 3 долара.
Други любопитни факти: В града има много мумии. Наистина! В средата на 18-ти век на това място избухва епидемия от холера и умират толкова много хора, че се налага такса за погребване на мъртвец. Тъй като много не са могли да си го позволят, труповете били изравяни от гробовете и мумифицирани. Рей Бредбъри написва разказа си „Следващият в редицата”, провокиран от посещението си в Гуанахуато.
Какво може да правите: Вижте мумиите! Също така, интерес представлява известният фестивал Internacional Cervantino, кръстен на автора на „Дон Кихот”. Фестивалът е толкова буен, че този в Сънданс изглежда като скучно чаено парти.
Да се отбележи: Мумиите са страховити!