TV Box
Статии и новини
Водопад Докузак
Малък прекрасен водопад до с. Стоилово в Странджа планина
Дата: 08.11.2012 г.Водопад Докузак
Странджа е вероятно една от най-непознатите територии на България. По-изолирана от централната част на страната и относително по-трудно проходима, планината пази голяма част от своите тайни, които обаче си заслужава да се видят. Както и на други места в България, в Странджа реките образуват красиви кътчета, където човек може просто да седне и да се любува на природата.

Едно от тези кътчета е местността "Докузак", където се намира и едноименният водопад. Територията на местността - около 50 декара - е обявена за защитена още през 1991 г. Известна е с карстовите си извори и водопади. Малко известен факт е обаче, че тук се намира и единственото находище на кримски чай в страната ни - вид, застрашен от изчезване.

Водопад Докузак
Докузак е малък водопад, който не може да се мери с мащабите на Крушунските водопади или Видимското и Райското пръскало, но си заслужава да се разгледа, ако имате път натам. Намира се на около един километър от село Стоилово, а реката носи същото име - Докузак. Любопитен факт е, че реката извира от девет карстови извора, откъдето идва и името й, което в превод от турски означава "девет извора".

Водопадът е малък, но много романтичен и ромонът може да ви отнесе в друго време и пространство. Под водопада се е образувало малко езерце с бистра вода. Мястото е използвано често за пикник, като за целта е направен заслон с маса, пейки и камина за приготвяне на храна. За любителите на изолираната почивка, има подходящи места за къмпинг. На няколкостотин метра от водопад Докузак се е образувала бара, където местните и до днес перат дрехи и килими под силните струи на водата на река Айдере.

Докузак се намира на 83 километра от Бургас и само на 9 км от Малко Търново.


GPS координати на село Стоилово:
42.038708, 27.517587