Статии и новини
Топ 10 на най-зелените сгради за 2014 в САЩ
Примери за енергийна ефективност
Дата: 25.02.2015 г.Американският иститут на архитектите обяви годишните си награди за устойчив дизайн. Десет сгради в САЩ спечелиха в престижната класация за 2014 г. Дори да нямате интереси в областта на архитектурата и енергийната ефективност, тези примери ще ви очароват.

Топ 10 на най-зелените сгради за 2014 в САЩ
Сградата за здравни грижи към Arizona State University, Темпе, Аризона

Проектирана от тексаската фирма Lake|Flato Architects с интериорни решения от Orcutt|Winslow, този медицински център за студенти в Щатския университет на Аризона има платинен сертификат LEED за съкращаване на консумираната енергия до 49% под стандартите, утвърдени от Американското дружество на инженерите по отопление, охлаждане и климатични системи.

Топ 10 на най-зелените сгради за 2014 в САЩ
Общежития Бъд Кларк, Портланд, Орегон

Чрез рециклиране на водата, инсталиране на система за затопляне на вода със слънчева енергия и минимизиране на оттичането на дъждовна вода, тази жилищна сграда, проектирана от Holst Architecture, осигурява временен дом за бездомни хора (пример за подражание, част от социалната програма на Портланд). Сградата също е носител на платинен сертификат LEED за съкращаване на консумираната енергия.

Топ 10 на най-зелените сгради за 2014 в САЩ
Парк Bushwick Inlet, Бруклин, Ню Йорк

По продължение на бреговата линия на Бруклин Kiss + Cathcart, Architects са проектирали открито обществено пространсво, състоящо се от площадки за игра, спортни игрища и съоръжение за поддръжка със „зелен” покрив. Отгоре е кацнала соларна пергола, която осигурява значителна част от нужната енергия за поддържане на парка.

Топ 10 на най-зелените сгради за 2014 в САЩ
Модернизация на административната сграда Edith Green-Wendell Wyatt, Портланд, Орегон

Болезнената нужда от реновация на тази административна сграда кара екип от фирмата SERA Architects (в сътрудничество с Cutler Anderson Architects) да „преоблекат” тази структура от 70-те години на миналия век, придавайки й лъскава фасада и енергийна система, която включва фотоволтаични панели на покрива и система за събиране на дъждовна вода.

Топ 10 на най-зелените сгради за 2014 в САЩ
Правен център John and Frances Angelos, Балтимор, Мериленд

Новият Правен център на Унивеситета Балтимор, проектиран от Behnisch Architekten и Ayers Saint Gross, използва пасивни техники за намаляване на използваната енергия. По-широките прозорци, например, позволяват влизането на повече слънчева светлина, намалявайки нуждата от изкуствено осветление на вътрешните пространства.

Топ 10 на най-зелените сгради за 2014 в САЩ
Седалище на Фондация David and Lucile Packard, Лос Алтос, Калифорния

За една 50-годишна филантропска организация в Силиконовата долина фирмата EHDD проектира седалище с платинен сертификат LEED и с разгъната площ от 49,000 кв. Фута. Това е най-голямата енергийноефективна сертифицирана структура в Калифорния, която произвежда повече енергия отколкото употребява чрез слънчеви колектори на покрива.

Топ 10 на най-зелените сгради за 2014 в САЩ
Входно фоайе към Колеж по околна среда и лесовъдство, Сиракуза, Ню Йорк

Изграден към сградата на Колежа по околна среда и лесовъдство към Щатския Университет на Ню Йорк в Сиракуза, тази сграда с LEED платинен сертификат генерира повече енергия, отлколкото използва. „Излишната” енергия захранва още четири съседни сгради на колежа и осигурява 65% от годишните нужди за отопление на цялата база на учебното заведение.

Топ 10 на най-зелените сгради за 2014 в САЩ
Къщата на дървото, Глен Джийн, Западна Вирджиния

Посетителите на тази емблема за устойчиво сградостроене (Sustainability Treehouse), проектирана от архитектурните фирми Mithūn и BNIM, се издига на високо, за да покаже различните нива на гората – от нивото на земята до върховете на дърветата. И всичко това с най-минимално въздействие върху околната среда. Слънчеви панели и две вятърни турбини осигуряват цялата необходима за сградата енергия, докато голяма цистерна и пречиствателна система събира дъждовната вода за нуждите на сградата.

Топ 10 на най-зелените сгради за 2014 в САЩ
Граничен пункт, Уароуд, Минесота

Граничните пунктове като цяло не са образец за интересен дизайн, но фирмата Snow Kreilich Architects се стреми да промени това с пункта в Уароуд, Минесота, използвайки устойчиво придобит кедър за фасадата и 22% рециклирани материали. В процес е и реконструкцията на други сгради в тези влажни земи.

Топ 10 на най-зелените сгради за 2014 в САЩ
Федералната сграда и съд Wayne N. Aspinall, Гранд Джънкшън, Колорадо

Придавайки нов вид на емблематична съдебна сграда от 1918 година за нуждите на 21-ви век, е смела и рискована задача, ако в същото време искаш да запазиш ретро вида й. Това прави дизайнерската фирма Westlake Reed Leskosky, в тандем с The Beck Group. Te реставрират интериора и екстериора, добавяйки в същото време нови елементи като система за използване на слънчевата енергия и енергийно-ефективно осветление.