Статии и новини
Свободно скачане във вода
Най-удивителните места за това на земята
Дата: 22.02.2015 г.Свободно скачане във вода
© Dean Treml/Red Bull Cliff Diving
Светът е пълен с невероятно красиви и магнетични места, където смели мъже преодоляват себе си, за да скочат от 30-метрови скали във водата. Това е все по-популярно занимание, което обаче не е за всеки. Изисква се много опит, проучване и немалка доза безразсъдност, казват някои. Ще ви пренесем в най-различни краища на планетата, където това се случва. Две от тези локации са дори сравнително близо до България.

Свободното скачане във вода от високи скали предизвиква ужас, разтърсване и невероятно забавление само за няколко секунди изживяване, на което се подлагат малцина. Когато стане въпрос за преминаването от страх към адреналиновата вълна, нищо не може да надмине момента, когато поглеждаш за последен път към бездната и се хвърляш надолу. Практикуващите казват, че няма по-хубаво чувство от изплуването ти над водата след скока.

Ключът се крие в избора на подходящото за всеки скачач място. Безопасността е на първо място, затова всеки е задължен да огледа хубаво какво го очаква след скока – над и под водата, и дали няма невидими опасности. Някои от най-добрите скачачи обаче споделят, че най-вече мислят за несравнимото усещане.

Ето кои са едни от най-вълнуващите места са свободно скачане от скали, подбрани от професионалист в този спорт:

Свободно скачане във вода
© Dean Treml/Red Bull Cliff Diving
Място: Краби, Тайланд
Ключови фактори: топла вода, безкрайни възможности

Краби е една от 76-те провинции на Тайланд, както и името на главния град. Районът е известен с красотата си и красивите плажове. Високите скали, издигащи се над водната повърхност обаче са това, което привлича скачачи от цял свят. Според много от тях Краби предлага най-голямото разнообразие на възможности за скокове и скално катерене. Самият факт, че трябва да стигнеш с традиционна тайландска лодка до тези скали... Водата е уникално синьо-зелена, топла и приканваща. Тук има толкова много опции, че никой не се съзтезава в намирането на най-висока скала.

Свободно скачане във вода
© Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool
Място: Поко до Диабло в Чапада Диамантина, Бразилия
Ключови фактори: мистичност

Няма как Бразилия да не присъства в този списък. Повечето хора пътуват до тази страна заради плажовете, но във вътрешността на Бразилия има едно скрито място – естествен басейн – заобиколен от високи скални стени, които са идеални за скачане. Това е Поко до Диабло в района Чапада Диамантина, щата Байа. Намира се на около 4 часа път с кола от Салвадор към сърцето на Бразилия. Водите са тъмни, почти черни, което обаче допринася за мистиката на това място.

Свободно скачане във вода
© Dean Treml/Red Bull Content Pool
Място: Портовенере, Италия
Ключови фактори: удивителни скали, замъци и крайбрежие

В единия край на красивото пристанищно градче се издига скала, върху която сякаш е кацнала стара църква. Това е храмът „Св. Петър”, който е римска католическа църква, осветена през далечната 1198 година. Ако погледнете зад скалата с църквата, ще видите няколко изключително подходящи за свободно скачане местенца.

Свободно скачане във вода
© Mark Watson/Red Bull Content Pool
Място: Кимбърли, Австралия
Ключови фактори: отдалеченост, изолираност, красиви варвикови дефилета

Кимбърли е район в Западна Австралия и едно от големите предизвикателства за търсачите на силни усещания, що се отнася до свободното скачане във вода от високо. Ако търсите перфектната локация за това в Австралия, Кимбърли несъмнено е правилното място. Районът е дом на древни и стръмни скалисти планински вериги и варовикови дефилета. Съчетание от височини и дълбоката вода на няколко реки.

Свободно скачане във вода
© Milad Abedi
Място: Гърция
Ключови фактори: слънце, узо, дълбоко море

Трябва да си признаем, че след интензивно натоварване или адреналиново изтощение (като след скокове от високо), трябва да умееш да разтовариш. Именно това предлага Гърция – страхотни плажове, барове, таверни с вкусна средиземноморска храна и много, много възможности за развлечение. За начинаещи или по-неопитни скачачи се препоръчва Санторини, където има множество предизвикателства от по 10-тина метра височина. Ако търсите нещо по-вълнуващо и от по-висока категория, то Закинтос е мястото за истински смелите и опитни плувци. Истинското предизвикателство са скалите, издигащи се над залива Навагио (с така популярните останки от стар кораб).

Свободно скачане във вода
© Dean Treml/Red Bull Cliff Diving
Място: Оа̀ху, Хавай
Ключови фактори: тест за духа

Няма как и Хавай да не присъства в тази класация. Групата тихоокеански острови може да се похвали с перфектни скали, като целогодишно предлага идеално време за скачане и гмуркане. На Ланаи, шестият по големина остров от групата, има едно много обичано от скачачите място, където крал Кахекили се хвърлял от скалите, за да предизвика мъжество у воините си.

Свободно скачане във вода
© 2birds.de
Място: ез. Волфганг, Австрия
Ключови фактори: удивителна локация, идеално място за начинаещи

Повечето хора си представят скали на морския/океанския бряг, когато става дума за скачане от високо във вода. Затова и езерото Волфганг в Австрия едва ли е сред първите места, които ви идват наум. Много професионалисти в този спорт са минали от тук и класират мястото сред най-красивите. Има по-ниски и по-високи скали, които са подходящи за неопитни и по-напреднали гмурци. Височините варират от 3 до удивителните 27 метра. Има само един недостатък: водата може да бъде доста студена, макар че през някои летни дни температурата е идеална за освежаване.