TV Box
Статии и новини
Шейтан дере - непознатото кътче от България
Вероятно ще се запитате „Това на Земята ли е?”
Дата: 28.10.2012 г.Шейтан дере - непознатото кътче от България
Шейтан дере се намира точно под стената на яз. Студен кладенец, на около 2 километра от село Рабово, между Кърджали и Крумовград. Оформилият се пролом е наречен „дяволският мост” или „Шейтан дере”, макар че преводът съвсем не съвпада („дере” – дълбок дол със стръмни брегове). Може да се стигне до мястото, като се пресече стената на язовира в посока Крумовград, а след около 1 километър се намира електрическа централа. Наблизо ще намерите Шейтан дере и околностите, където да прекарате деня. За да имате достатъчно време да се насладите спокойно на природата тук, отделете си един ден за обикаляне и почивка на скалите или до водата. Река Арда е издълбала прекрасния каньон в каменната твърдина и го е украсила със сякаш неземни форми. В скалите ясно се виждат множество шарапани (скална винарна), които древните са използвали – доказателство за дейността в района преди векове.

Шейтан дере - непознатото кътче от България
Всеки турист ще остане без думи при вида на образувалите се малки заливчета, дупки, скални ниши и разнообразни форми. Шейтан дере безспорно е една от най-приказните природни формации на територията на България. Изумително е как хилядолетия наред река Арда бавно и спокойно е дълбала каньона, а днес всеки може да посети мястото и да види резултата от усилията на природата. Каньонът се отличава също така с невероятна флора и фауна. В небето над района могат да се видят белоглави лешояди, а при повече търпение може да видите някоя от многото костенурки, които обитават скалните ниши. Мястото е наистина необикновено и не бива да се подминава, ако сте в района. Останалото над водата само може да загатне за чудесата, които вероятно се крият под водите на язовира. В тесните места на Шейтан дере дълбочината е от 30 см до 3-4 метра, но в по-широката си част каньонът е дълбок до 65 метра.

Шейтан дере - непознатото кътче от България
Красотата на яз. Студен кладенец също не бива да се подценява. Посещението на Шейтан дере е чудесен повод да се разходите около кротките води на язовира, да ловите риба, да плавате с лодка и какво ли още не. Може да достигнете и до малкото островче в средата на Студен кладенец, където има различни представители на фауната. Прохладата на язовира и причудливите форми на Шейтан дере със сигурност заслужават посещението ви! Едно по-малко познато природно чудо, а в същото време един от бисерите на Родопите.