Статии и новини
Остров Наошима или как можеш да нощуваш в музей
Непознатата Япония
Дата: 21.02.2015 г.Остров Наошима или как можеш да нощуваш в музей
Музей на изкуствата Чичу
Едва ли някой може да отрече, че Япония е една от най-вълнуващите държави – не само заради местоположението си, но и заради културната си история и схващане за света. С най-голямо удоволствие ви представяме една перла на съвременното изкуство, с която Япония особено се гордее – о. Наошима.

Наошима е малък остров, намиращ се във вътрешното японско море Сето. Наошима е известен със своето модерно изкуство, архитектура и скулптура. Част е от префектура Кагава, а атмосферата му напомня за Средиземноморието - пясъчни плажове и слънчево време, съчетано с по-спокойни, характерни за провинцията кътчета, където можеш да си уредиш релаксиращо бягство от Япония и големите градски райони като Токио и Осака.

Голяма част от изкуството на Наошима е конструирано от корпорацията Benesse, която управлява музеи на изкуството, инсталации и скулптури както на този, така и на съседните острови. Музеите от веригата Benesse са проектирани от добре познатия японски архитект Тадао Андо и включват Музея на изкуствата Чичу, Музея Лий Уфан и всичките сгради на Benesse House комплекса на о. Наошима. В допълнение, общинските сгради и училищата на острова са проектирани от съвременния архитект Казухиро Ишии.

Остров Наошима е едно от местата, където се провежда Сетучи Триенале – фестивал на изкуството, който показва огромен брой творби на участници от близките пристанища и острови. През 2013 г. Музеят Андо, посветен на архитекта Тадао Андо, се присъедини към собствениците на голяма част от творбите, които впечатляват посетителите на о. Наошима.

Benesse House

Benesse House е музей на съвременното изкуство и същевременно курортен комплекс, разположен на южния бряг на Наошима. Комплексът е центърът на съоръженията за съвременно изкуство на Корпорация Benesse, като се състои от четири сгради: Музея, Овала, Парка и Плажа, всички създадени от звездния архитект Тадао Андо. Всяка сграда разполага със собствени, уникални произведения на изкуството и стаи за гости.

Остров Наошима или как можеш да нощуваш в музей
Сградата Музея
Остров Наошима или как можеш да нощуваш в музей
Сградата Овала
Остров Наошима или как можеш да нощуваш в музей
Сградата Овала
Основната атракция на Benesse House е модерният арт музей, разположен на хълм с изглед към морето. Този музей излага работата на много различни артисти от Япония и останалия свят, като е вдъхновен от естествената околна среда на Наошима и уникалната архитектура на острова. Гостите, отседнали в сградите Музея и Овала имат денонощен достъп до музейните експонати.

Освен на закрито в музея и в стаите за гости, повече от 20 творби са изложени и по тревните площи и плажовете около Benesse House комплекса, включително известната тиква, положена на малък кей. Много от творбите могат да бъдат намерени по брега или скалите под музея, като са специално проектирани, за да се интегрират в естествената среда.

Остров Наошима или как можеш да нощуваш в музей
Ресторант
Остров Наошима или как можеш да нощуваш в музей
Известната тиква
Остров Наошима или как можеш да нощуваш в музей
Известната тиква
Benesse House комплексът предлага и други удобства - ресторанти, кафенета, магазини и СПА център, които са отворени както за пребиваващите гости, така и за еднодневни посетители. Гостите на хотела имат допълнителната привилегия да се радват на ексклузивни ресторанти и екскурзии. Benesse House предлага настаняване от най-високо ниво и едно от най-скъпите на острова, като цените на стаите започват от 25000 йени за нощувка (приблизително 210 долара).