Статии и новини
Топ 12 на невероятно евтини райски кътчета по света
(част III)
Дата: 12.03.2015 г.Топ 12 на невероятно евтини райски кътчета по света
Cheng don/Wikimedia
9. о. Хайнан, Китай
Къде се намират: Точно на юг от континенталната част на Китай в Южнокитайско море.
Защо трябва да посетите това място: О. Хайнан често е наричан „Хавай на Изтока”. За да привлича туристи, Китай въвежда безмитен режим на острова, а през есента на 2014 г. там отвори най-големият duty-free търговски център в света. Любопитното е, че има лимит на харченето, а именно 770 долара на посещение, два пъти годишно без мита. Може би е изненадващо, но нощувките започват от 10 долара на ден, в сравнение с минимум 50 на Хавай.
Други любопитни факти: Докато дълго време тропическият остров е неглижиран от туристите, тези дни вече са в миналото. Днес всеки знае за красотата и възможностите на това място.
Какво може да правите: Интересно нещо се случва в град Саниа в южната част на острова. Ежегодно се провежда състезание с драконови лодки. Защо да не опитате?
Да се отбележи: Morgan Stanley и Agile Group са закупили част от плажната ивица на о. Хайнан и там вече има 3 голф-игрища, които привличат зализани банкови експерти.Топ 12 на невероятно евтини райски кътчета по света
Artur Malinowski/Flickr
10. Ксамил, Албания
Къде се намира: На южния край на Албания в Адриатическо море
Защо трябва да посетите това място: Ксамил е малко градче, което е част от Националния парк Бутринт. Характерен е типичният средиземноморски климат, като спокойно може да останете тук, отглеждайки мандарини или маслинови дръвчета. И за разлика от Гърция и Италия (или дори Хърватия), плажовете тук са запазени, а стоките са евтини. Е, не екато бирата в България. Тук пивото струва средно 90 цента, но пък може да наемете апартамент с 1 спалня за около 4 долара на ден.
Други любопитни факти: Тук живеят само около 2000 (наистина ксъметлии!) албанци.
Какво може да правите: Яжте морска храна на корем! Във всяко кафене и ресторант я предлагат. Има над 30 вида риби, които се приготвят по различен начин. Бутилка вино може да ви струва около 6 долара. Може да наемете и водно колело, за да се повеселите с приятели.
Да се отбележи: Каквото си изберете!Топ 12 на невероятно евтини райски кътчета по света
Christian Vinces/Shutterstock
11. Икуитос, Перу
Къде се намира: Икуитос, най-големият град в дъждовните гори на Перу и петият най-голям в страната, се намира в североизточната част на Перу в Амазонския басейн.
Защо трябва да посетите това място: Тук може да видите пръснати по реката дървени къщички със сламени покриви, които все едно са кацнали върху водата като птици-рибари. Меню с 3 ястия за двама би ви струвало около 13 долара. И докато има много опции за настаняване в стая, има достатъчно оферти за малки самостоятелни апартаменти, чиято цена за нощувка започва от само 6,50 долара.
Други любопитни факти: Тук ще откриете смесица от коренни жители на Амазонка (много от които все още се придвижват с кану) и заселници от вътрешността на страната.
Какво може да правите: Насладете се на дивата природа – гигантски видри, морски крави и изключително редкия вид червенолицеви маймуни Уакари. Послушайте музиката на Амазонка – кипяща, наелектризираща, вълнуваща, опитайте халюциногенния чай „аяхуаска” – ритуална напитка от Андите, приготвяна от местните жители от векове.
Да се отбележи: Ако имате късмет, може да видите бичи акули, които навлизат навътре във водите на Амазонка.Топ 12 на невероятно евтини райски кътчета по света
Kmilo ./Flickr
12. Лас Транкас, Чили
Къде се намира: В южната част на Чили.
Защо трябва да посетите това място: Долината Лас Транкас в Чили е много живописна и високите склонове приканват скиорите. Тук практикуването на този спорт е наистина без пари. Само срещу 10 долара на ден може да наемете екипировка и да се насладите на едни от най-добрите писти в Южна Америка.
Други любопитни факти: Богатите живеят на по-високите населени места тук, докато по-бедните живеят ниско в долината, отглеждайки какао например.
Какво може да правите: Да карате ски или сноуборд, да си наемете колело, да се разтопите в някоя от горещите естесвени вани в района (а така може да има и в самото ви жилище).
Да се отбележи: Възможностите за разнообразни активности през топлите месеци от годината не са много... освен да релаксирате и мързелувате. И може би ще осъзнаете колко малко ви липсва обществото.