Статии и новини
Топ 12 на невероятно евтини райски кътчета по света
(част II)
Дата: 10.03.2015 г.Топ 12 на невероятно евтини райски кътчета по света
CHUCK HOLTON/Flickr
5. Перлени острови, Панама
Къде се намират: Перлените острови са група тихоокеански острови, отдалечени на около 20 мили западно от Панама.
Защо трябва да посетите това място: Тъй като много от островите са необитаеми, може да живеете там като пиратите едно време – без пари. Или пък да наемете нещо близо до плажа за скромната сума от 10 долара на ден. Имайте предвид, че самият ирански Шах Реза Пахлави е прекарал тук изгнаничество.
Други любопитни факти: До 70-те години на миналия век единствените обитатели на тези острови са били пирати, които се криели. В последствие се появили по-луксозни курорти, но все още има недокоснати от цивилизацията плажове, където да се насладите на удединение за малко пари.
Какво може да правите: Логично, тук има много перли. Любопитен факт е, че Елизабет Тейлър е притежателка на 30-каратова гигантска перла, която е открита тук. Така че, защо да не отделите малко време да потърсите своето съкровище?
Да се отбележи: На тези острови са заснети 3 сезона на риалити формата Сървайвър. Не е изключено да последва и четвърти.Топ 12 на невероятно евтини райски кътчета по света
Magnus von Koeller/Flickr
6. Агонда, щата Гоа, Индия
Къде се намира: Град Агонда се намира на най-южното крайбрежие на индийския щат Гоа.
Защо трябва да посетите това място: Тук може да яздите слон по плажната ивица, да си купите бутилка вино за 40 цента, да се подстрижете за 60 цента и да наемете плажна колиба за 4 долара на ден. От какво друго имате нужда всъщност?
Други любопитни факти: Мястото е доста ненаселено. За разлика от останалата част на крайбрежието на Гоа, който е най-скъпият индийски щат по отношение на приходи от туризъм, плажът Агонда е относително пуст, което означава, че няма да видите разхвърляни пластмасови бутилки, крещящи туристи и дразнещи шумове.
Какво може да правите: Плажът е основната атракция, като освен него няма какво толкова да се види. Може да разнообразите с практика по йога, да отидете до някой храм и да опитате традиционните индийски питки.
Да се отбележи: Тук може да срещнете доста хипита, дошли да намерят път към душите си. Не се изненадвайте, ако се обърнат към вас с молба за някой долар или... марихуана.Топ 12 на невероятно евтини райски кътчета по света
7. Велико Търново, България
Къде се намира: В Северна България, по поречието на река Янтра.
Защо трябва да посетите това място: Старата българска столица е един от най-старите градове в Европа със сведения за поминъка в този район от 3000 г. преди Христа. Като добавим и прекрасното черноморско крайбрежие (сравнимо с френското според журналиста), с единствената разлика, че в България бирата струва средно 80 цента.
Други любопитни факти: Жителите на Велико Търново са около 200,000 души, които вероятно наистина не осъзнават колко евтина бира пият.
Какво може да правите: Често наричан „града на царете”, Велико Търново е обвит в история. Дали ще видите каменни сводове и зидове от средните векове или скални рисунки, градът има всичко. Тук може да се усети атмосферата на възхода и падението на няколко империи. Относно настаняването – може да резервирате стая за около 6 долара.
Да се отбележи: Руините и старите църкви не са достатъчно обезопасени, а някои се намират на стръмни склонове. Често няма перила по стръмните стълбища. Ако се случи инцидент, вероятно няма кого да осъдите, заключава журналистът.Топ 12 на невероятно евтини райски кътчета по света
DynastyHoTram/Wikimedia
8. Хо Кок, Виетнам
Къде се намира: Мястото се намира в провинция Ба Зя-Вунг Тау на югоизточното крайбрежие на Виетнам. Наблизо са двата основни града – Ба Зя и Вунг Тау.
Защо трябва да посетите това място: Тук може да се насладите на организирани обиколки на 11,000 хектара тропическа гора или да опитате гмуркане сред тропическите рифове. Или просто да се излежавате на плажа, който е почти безлюден през седмицата, когато и може да наемете бунгало за 6 долара на ден.
Други любопитни факти: До плажа има общност от местни хора.
Какво може да правите: Посетете горещите извори Binh Chau, където няколко езера и извори предлагат целогодишно около 30-градусова наслада.
Да се отбележи: Хора от твоята група вероятно постоянно ще крещят „Good morning, Vietnam!” или ще споделят колко “обичат мириса на напалм рано сутрин”. Но и никой няма да тъжи, ако се „изгубят” в джунглата.