Български  English   Начало > Хотели в близост до Перперикон

ПерпериконПерперикон е безспорно едно от най-значимите археологически открития през последните десетилетия не само в България, а и на европейско ниво. Може да се срещне и с имената Хиперперакион и Перперакион. Перперикон се намира в Източните Родопи, на 15 километра североизточно от Кърджали. Комплексът се издига на височина 470 метра, а в подножието му се намира с. Горна крепост. Край селото тече река Перперешка, около която се е оформила плодородна долина с дължина около 10 километра. Именно затова районът е бил заселен още преди хиляди години. Разкопките показват човешко присъствие още от каменната ера преди 8000 години. Перперикон е бил важно светилище, свещен град, комплекс от крепост с царски дворец. През вековете е обитаван от различни племена и народи, като през 14 век е унищожен от турците. Едно от най-възприетите схващания е, че Перперикон е светилище на бог Дионис. Сравняват го по значимост със светилището на Аполон в Делфи. Перперикон се състои най-общо казано от 4 части: стабилна крепост, Акропол в най-високата част на хълма, дворец-светилище непосредствено под Акропола, северно и южно подградие. Последните все още не са изследвани, но теренните наблюдения показват изсечени в скалите улици, жилищни сгради и храмове. През последните години Перперикон е облагодетелстван инфраструкторно и посетителите могат да се възползват от голям паркинг в подножието, магазини за сувенири, тоалетни. Ако сте решили да обиколите района по-обстойно, може да резервирате престоя си в някой от хотелите в Кържджали, където са най-близките места за настаняване до Перперикон. Кърджали предлага не само удобствата на големия град, но и различни по удобства, цени и категория хотели. Повечето обекти са 3-звездни хотели, намиращи се в центъра на града, като има също няколко къщи за гости, които могат да ви предложат стаи под наем.

Списък с хотели и места за настаняване в близост до Перперикон. Посочените разстояния са приблизителни и са по права линия.Списък с хотели и места за настаняване
Стаи за гости „Пламена”Стаи за гости „Пламена”   къща за гостиХотел 2 звезди
ул. „Родопи” №22, тел.: +359 361 23990, +359 886 889780   (11.2 км югозападно от Перперикон)
Стаи за гости „Пламена” предлагат на посетителите на Кърджали климатизирани стаи с кабелна телевизия, безплатен безжичен интернет, баня и кът за сядане. Сградите, в които се помещават стаите, се намират на 300 метра една от друга.
Хотел „Устра”
55 лв.
Хотел „Устра”   Хотел 3 звезди
ул. „Генерал Делов” №1, тел.: +359 361 64 722   (12 км югозападно от Перперикон)
Хотел „Устра” се намира в центъра на Кърджали и е удобно място както за бизнес мероприятия, така и за настаняване по време на екскурзии до историческите забележителности около града. Предлага стаи, апартаменти, лоби бар и ресторант.
Бутик Хотел „Бехи”Бутик Хотел „Бехи”   Хотел 3 звезди
ул. „Георги Кондолов” №12   (12 км югозападно от Перперикон)
Хотел „Бехи” има удобно централно местоположение. Прелдага на гостите си 15 стаи, 2 студиа и 5 апартамента в изискан стил и няколко категории. В хотела има лоби бар, както и релакс център.
Хотел & ресторант „Кърджали”Хотел & ресторант „Кърджали”   Хотел 3 звездикомплекс
бул. „Беломорски” №68, тел.: +359 361 82355, +359 879 604011   (12 км югозападно от Перперикон)
Тризвездният хотелски комплекс „Кърджали” се намира в централната част на град Кърджали, в близост до централната автогара, железопъната гара, административните центрове и природни и археологически забележителности.
Хотел „Арпезос”
60 лв.
Хотел „Арпезос”   Хотел 3 звезди
ул. „Републиканска” №46, тел.: +359 361 60200, +359 885 919601   (12.1 км югозападно от Перперикон)
Хотелът разполага с 36 двойни или единични стаи, 2 суита със спалня за 2-ма и 1 апартамент за 4 души. Всички стаи са с телефон, климатик, санитарен възел, каб. ТВ, интернет, мини бар, сейф, сешоар, тоалетни принадлежности и сет за кафе и чай.
Хотел „Перперикон”Хотел „Перперикон”   Хотел 3 звезди
ул. „Волга” №3, тел.: +359 361 67140, +359 361 61874   (12.4 км югозападно от Перперикон)
Хотелът се намира в идеалния център на Кърджали и предлага 27 луксозно обзаведени стаи. На разположение на гостите са още туристически гидове, охраняем паркинг, фитнес, сауна и открит басейн.
Къща за гости „Бялата къща”Къща за гости „Бялата къща”   къща за гости
бул. „1-ви май” №34   (12.8 км югозападно от Перперикон)
Къщата разполага с единична, 2 двойни, тройна стая и студио. Всички помещения имат кабелна телевизия, климатик, Интернет достъп и мини-бар. В къщата работи и механа с оборудвана кухня за собствено готвене.