Български  English   Начало > Хотели в близост до Белинташ

БелинташБелинташ, или както официално се нарича "Беланташ", е малко скално плато в Родопите, издигащо се на над 1220 м надморска височина. Белинташ се намира на около 30 километра югоизточно от Асеновград, съвсем близо до село Врата. Дължината на скалната площадка на върха е около 300 метра и в нея са издълбани много отвори, улеи и стъпала, като някои изследователи смятат, че това е звездна карта. Следите от човешка дейност предполагат, че Белинташ е бил светилище на траките, изпълнявали различни ритуали на мястото, но и до днес предназначението на обекта е неясно. Една от теориите е, че Белинташ е било тракийско светилище на бог Себазий. В превод името му означава "белият камък". На родопски диалект това се произнася "белън" или "белиън". На турски "таш" означава камък. Макар да няма популярността на Перперикон и Татул, Белинташ е очарователно място с много история, откъдето се открива панорамна гледка към красивите поляни и хълмове на Родопите. Мястото спокойно може да се посети и разгледа в рамките на един ден, но в околността се предлага и настаняване в няколко къщи за гости. Всичките обекти са изградени и обзаведени в стар стил и предлагат типична за региона кухня.

Списък с хотели и места за настаняване в близост до Белинташ. Посочените разстояния са приблизителни и са по права линия.Списък с хотели и места за настаняване
Къща за гости „Родопска приказка”
35 лв.
Къща за гости „Родопска приказка”   къща за гости
тел.: +359 897901195, +359 885273797, +359 885273767   (390 метра югоизточно от Белинташ)
Къща „Родопска приказка” се намира в махала „Чуката”, до тракийското светилище Белинташ. Предлага нощувки в 4 двойни и 2 тройни стаи със самостоятелен санитарен възел. Гостите могат да използват механа с места на открито
ДЕТАЙЛИ
РЕЗЕРВИРАЙ
УЕБ-САЙТ
МНЕНИЯ
КАРТА
Къща за гости „Кабата”
35 лв.
Къща за гости „Кабата”   къща за гости
тел.: +359 895 443 786, +359 889 277 888   (1.6 км западно от Белинташ)
Къща „Кабата” се намира на високо място, близо до Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък. Предлага единични, двойни, тройни и четворни стаи с баня, кабелна ТВ и тераса, В механата се предлага родопска кухня, а в градината има беседка.
Веселата къщаВеселата къща   къща за гости
тел.: +359 897 967 065   (3.6 км западно от Белинташ)
Веселата къща е комплекс от 2 къщи за гости в китното село Мостово и разполага с 3 самостоятелни стаи с възможност за допълнителни легла. На разположението на гостите са оборудвана кухня, малка механа, отопление на парно и камина, градина.